Call     01308 898095    07828 984956 
Email  office@theogreendesigns.co.uk



PLANNING APPROVED

Location: Burton Bradstock

Project type: Craft Studio, Community hall

Size: 105 sq m

Site constraints: Area of Outstanding Natural Beauty, Heritage Coast area

Status: Planning approved

​Team: Theo Green Designs Ltd (Architect)​

           Othona Community (Client)





 

Bredy Cottage Garden Studio

Four Seasons Studio

The timber cladding with different treatments creates a contrast in colour which will remain clear even when the cladding has weathered. By using corrugated sheet on the roofs the building takes on an agricultural feel which is appropriate for the rural setting.

The final flourish is a timber deck that extends over the slope of the site to create a large outdoor area for craft and a lower wildflower garden beneath. 

This craft studio design was commissioned by a West Dorset community group to replace their existing dilapidated studio shed.

The brief for the Four Seasons Studio was to provide a low maintenance and low cost art and craft building with a flexible studio space, a covered outdoor area, relevant ancillary space and storage. It had to be designed to be as multi-functional and durable as possible to suit a variety of uses and users but also needed to bring delight to those who use it.

A playful intersection of two pitched forms was chosen to allow all the light, function and space requirements to be met with a well articulated entrance to provide a welcoming arrival point into the building. 

The studio is aligned to an existing path through the wooded site and the walkway covers a section of it, in order to celebrate this path and connect the users of the studio with those walking by.