Call     01308 898095    07828 984956 
Email  office@theogreendesigns.co.uk



COMPLETE

Location: Charmouth

​Planning constraints: Area of Outstanding Natural Beauty                                                Conservation area

​Project type: New Dwelling

Size: 225 sq m

​Completion: 2017

​Team involved: Jon Oates (Structural Engineer)

                    

nephytheo in BRIDPORT, Dorset, UK on Houzz

Located in Charmouth the Coast house has unbroken views over the Dorset coastline. The new house is now nearing completion.

​The focus for the design of this contemporary house were the coastal views to the south. Large sliding doors provide uninterrupted views to the coast on the entrance level. The living spaces are on this floor to make the most of the stunning views.  

The bedrooms are on the lower ground floor, so have a more private outlook to the garden. This ‘upside down’ layout allows the home to appear as single storey from the road, helping the building to sit comfortably on this residential street.

This building uses passive principles to heat and ventilate its rooms. Solar gain is taken in from the large amount of south glazing but overheating is prevented by a large overhang of the roof. Thermally broken windows and a high level of insulation prevent heat loss through the fabric of the house. The super structure is a timber frame which is clad in sustainably sourced cedar. Painted brick wraps around the lower floor contrasting the soft cedar.

This house has been mostly self-built, with some elements sub-contracted to local trades people. The excellent quality of finish is largely due is due to the care taken by the client in the construction of his home.

Coast House 

Original design visuals

Construction Photos

Finished House