Call     01308 898095    07828 984956 
Email  office@theogreendesigns.co.uk



The house was completed in late 2018. The clients are thrilled with the light and space in house. Rooms feel generous yet cosy and there is a sense of real  connection to the site whilst still maintaining a feeling of privacy and seclusion, both of which were an important part of the brief.  


Originally intended to be a conversion / remodelling of the bungalow, it was eventually decided that it would be better to rebuild the house. Not only would it most cost effective but also the resulting building would be superior in terms of its energy performance and the space it provided. ​Its relationship to its neighbouring properties was important so we tried to retain as much of the scale and proportions of the existing bungalow as possible, with only a small height increase needed. 

Integrated sustainable technologies such as Solar PV film fitted between the standing seams of the roofing generate renewable energy as does an air source heat pump. these together with the highly insulated timber frame envelope of the new building result in a house that maintains a pleasant ambient temperature with very little requirement for heating. The large areas of glazing face the garden to the north so overheating is less of a problem than on other new build houses and this together with a number of opening rooflights will ensure cross ventilation is possible to cool the building in summer.

Standing seam roofing and cladding will provide a durable skin to the building which also makes reference to the agricultural buildings of the area. Meanwhile the vertical Larch cladding softens the appearance of the building in a setting that is surrounded by a number of mature trees. 


New build bungalow replacement in west Dorset

COMPLETE

Location: West Milton Nr Bridport

Project type: Residential new build replacement dwelling

Site constraints: Area of Outstanding Natural Beauty, Conservation area, Village setting 

Status: Complete

​Team: Theo Green Designs Ltd (Architect)​, Jon Oates Engineers, Allwood Timber 




 

More photographs to come...

Theo Green Designs were approached in 2016/17 to transform a dated bungalow Into an exciting sustainable  contemporary home.

Now complete the house is looking crisp yet remarkably soft in its appearance for such a new building and sits comfortably in it's wooded village setting.