Call     01308 898095    07828 984956 
Email  office@theogreendesigns.co.uk



Located near to the west Dorset village of Burton Bradstock this project was started in early 2016 with construction starting in September 2016. The building is now taking shape and nearing completion.

The client came to us wanting to build an environmentally friendly detached garden annex to replace the dilapidated garage to provide a workshop as well as extra bedroom space for the house.

The key to this project was coming up with a design that provided enough space for the client’s needs whilst ensuring the building remained low key and appropriate to its setting in a conservation area and AONB so that it would gain planning approval. The building’s form also needed to be able to accommodate the green construction materials and technologies that were so important to the client.  

The resulting design was for two intersecting forms over two split levels which respond to the contours of the site and minimise the amount of excavation required.

This larch and slate clad timber frame structure is triple glazed and has been insulated using wood fibre insulation, a by-product of the timber industry ensuring the building has a minimal environmental impact. With lime plaster used internally the walls and roof can breathe and the result is for a better living environment internally in which water vapour is naturally regulated.



 

Bredy Cottage Garden Studio

Location: Burton Bradstock

Project type: Garden Studio, Annex accommodation

Size: 50 sq m

Status: Nearing completion

​Team: Theo Green Designs Ltd (Architect)

          Jon Oates (Structural Engineer)




 

COMPLETE